Jõuludel nopi kirsid tordilt! + Retsept

Jõuluaeg on käes! 🙂 Rannamõisa linnuliha terviseblogi palus mul kirjutada igihaljal teemal, kuidas siis püha õhtusöömaaeg üle elada. Mõtlesin pikalt, kas pühad pereringis on aeg, mil tegeleda millegi üle elamisega või usaldada end saba ja sarvedega jõululaua embusesse? Kumbki äärmus pole nauditav variant, seega panin kirja mõtted, millest ise lähtun ja millest võiks olla kasu teilegi 😉

Jõuluõhtul oleks vaimse tervise seisukohast muidugi kõige parem, kui sa ei läheneks lauale mingi erilise strateegia või sõjaplaaniga, veel vähem toidukaaluga. Moodsal ajal öeldakse selle kohta enesepiiratud toitumine. That messes with you, arvan ma sellest.

Head lugemist ja ilusaid pühi!

***

Jõululaud lööb jalad alt – endal või sinul?

Detsembriga rullub lahti pehme punane vaip, mis sillutab teed pühadele ja juhatab su otse jõululauda. Sel vaibal ulatab tundmatu käsi sulle kuu aega piparkooke ja hõõgveini. Elu on ilus.

Sädelust ja magusaid üllatusi lendab sinu suunas igal sammul ja sa püüad need rõõmuga kinni. Eriti, kui tasuta antakse.

Suhtumisega „aga käes on jõuluaeg“ võib juhtuda, et jaanuaris tuleb ühes pehme punase vaibaga rullida uksest välja ka iseend ja oma pereliikmeid. Arvestades ukse suurust ja pühade heldust, võib see osutuda keeruliseks.

Kui võtaks vabamalt?

Olen kindel, et ideaalis sa tead, mida teha võiks. Palju vett, piiripidamist suhkru, rasva ja alkoholiga ja nii aina edasi. Pagan, sa oled seda terve aasta teinud, miks siis nüüd ei võiks vabamalt võtta?

Seda enam –  kui oled pikalt kohelnud oma keha kuningana (või sellest lausa elustiili teinud), võib järsk kurv ja tühi kumm vahetult enne jõululauda lüüa sind rohkem rivist välja kui sa uskuda tahaksid.

„Vanadel headel aegadel“, kui sa toitumist ei jälginud, võisid süüa kuuse otsas rippuvaid šokolaadist jõuluvanasid nii nagu kulus ja midagi ei juhtunud. Peale niigi kauni kaalunumbri. „Paraku“ oled nüüd tervem ja targem ning sellega kaasneb vastutus oma keha ees.

Ülesöömine teeb sulle rohkem liiga, kui sinu õllekõhuga vanaonule, kelle rasvas voolab veel natuke verd. Võib-olla te istute ühes lauas, aga teie organismid on erinevad. Sa ei pea teda kopeerima.

  1. Nopi taldrikule vaid kirsid tordilt

Range enesepiiramine ei muuda jõule teps mitte nauditavamaks kui ülesöömine. Äärmused ahistavad, seega enne kui ühest lauaotsast kühveldama hakkad, skaneeri pilguga kogu pakutav üle. Ilmselt on su lemmik toit (isegi kui see pole #fitnessfood) laua teises otsas või kuhugi vahele peidetud. Luba endale, et nopid välja vaid parimad palad, naudid selle välimust, lõhna ja maitset ning piirdud ühe taldrikutäiega.

  1. Toit pulkadeks lahti

Kui sa ei suuda tuvastada kõiki koostisosi rosoljekausis, on targem valida kvaliteetsem ja läbipaistvam alternatiiv. Üks lusikatäis „kõike korraga“ on raisatud amps. Tundsid sa mõne koostisosa maitset või tappis heeringas  kõik muu? Mida väiksema vaevaga suudad taldrikul tuvastada süsivesikud, valgud ja rasvad oma algupärasel kujul, seda parem. Eelista toite, mida pole sinu eest juba läbi mälutud.

  1. Kergem valik pole igav klišee

Kui mõte kanast ja brokkolist jõululauas paneb silmi pööritama, siis ehk sellepärast, et valmistad neid alati kiiruga? Võib-olla soojendad tööl mikrolaineahjus üleski? Tõesti igav! Minagi pole suuremat sorti kokk, kuid sel aastal võtan eesmärgiks valmistada linnulihast krõbedad ja mahlased ahjuroad – kana saab jõulupuhkust, kalkun ja part asendavad.

  1. Rasvarünnak lõpetab õhtu varakult

Kui sa toitud muul ajal tervislikult ja tasakaalustatult, satub sinu keha suuremast kõrvalekaldest rohkem stressi kui inimesel, kelle valikud on kogu aeg kesised. Rasv seedub väga aeglaselt ning organism vajab rasva tunduvalt vähem, kui eestlane seda toitumisuuringutele tuginedes tarbib. Üllatades tervet ja õnnelikku keha poole seaprae  ja kreemitordiga, on tulemuseks südamepekslemine ja tugev kõhuvalu.

Sinu otsus on sinu privileeg

Sina otsustad ja sina vastutad. Nii lihtne ongi! Kuid mis oleks parem kui teadmine, et võimalus end parimal viisil kohelda on sinu enda kätes? Enesetunne 1. jaanuari hommikul on sinu väikeste otsuste summa.

Tean vaid üksikuid juhtumeid, mil soliidses eas põllega sugulased inimestele jõululauas omavoliliselt toitu juurde tõstavad. Enamasti pääsed poole kergemalt, kui võtad vastu otsuse, et jätad mõned automaatsed kulbitõsted tegemata. Sinu käsi, sinu otsus.

Naudi head toitu, ära ole näljas ja tervita uut aastat meelepärase kihisevaga – olgu selleks vahuvein või hoopis alkoholi- ja kalorivaba leiutis. Valikud on alati enda teha. Maitsvaid pühi!

Retsept – Pariisi pardikoib jõulubataadiga (neljale)

Taaselustan selle retseptiga aastate eest Pariisis söödud hõrku pardikoiba, mille valmistamine on jõukohane igaühele. Kõrvale krõbe ja kaneeline maguskartul ning jõululaud saab hoopis uue ilme!

Vaja läheb

4-8 pardikoiba

200 ml vahtrasiirupit

2 tl oreganot ja/või tüümiani

2-4 kg bataati

3 spl kaneeli

200g kreeka jogurtit

Oliiviõli

Soola

Pardikoivad

Marineeri pardikoivad 12 tundi (üleöö) pooles tassis vahtrasiirupis ning aseta anumasse nii, et nahaga osa jääb üles. Kui koivad on vahtrasiirupiga üleni määritud, pole neid anumas pöörata vaja. Marineerimise ajaks võid lisada oreganot või tüümiani.

Kuumuta ahi 180 kraadini ning küpseta vähese soolaga maitsestatud koivad kaane või fooliumi all 1,5 tundi. Seejärel eemalda kate ja küpseta 30 minutit veel, kuni part on krõbe. Pardiliha on väga hõrk, mida pole tarvis liialt maitsestada. Sool toob vahtrasiirupi veelgi rohkem esile ning sellest piisab.

Bataat kaneeliga

Lõika bataat viiludeks või kuubikuteks ja laota ühtlaselt küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Piserda peale veidi oliiviõli (hästi sobib spreipudelis õli) ning lisa julgelt kaneeli, maitse tugevdamiseks ka veidi soola.

Küpseta 180 kraadi juures maksimaalselt 30 minutit, et maguskartul jääks lõpuks veidi krõmps. Bataati eelnevalt keeta pole vaja, kuna see on haprama tekstuuriga kui tavaline kartul.

Serveerimisel võid külluslike maitsete tasakaalustamiseks lisada kreeka jogurtit. Magusa nüansiga pearoog jõululauale kutsub nii lõhna kui maitsetega! Suurepärane kombinatsioon tervislikust toorainest, mis on pühade tähistamiseks erilisem ja tänu vahtrasiirupile veidi energiarikkam.

Võid asendada bataadi ka tavalise kartuliga.

LOE VEEL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *